ساندویچ پانل ضد حریق چیست و چه کاربردی دارد؟ یکی از اصول اصلی که باید در ساخت و ساز مورد توجه قرار گیرد، ایمنسازی سازه در برابر خطر آتشسوزی است. به همین دلیل، پیمانکاران و مهندسین ساختمانی به سوی استفاده از مصالحی رفتهاند که در مقایسه با مواد ساختمانی سنتی، مقاومت بیشتری در برابر آتش دارند. مقاومت یک سازه در مقابل حریق برای تمامی ساختمانها اهمیت دارد، اما در انتخاب مواد ضد حریق برای برخی از ساختمانها مانند سولههای صنعتی، بیمارستانها، انبارها، کارخانهها و… باید دقت بیشتری به خرج داد. یکی از اصول اساسی مرتبط با ساخت و ساز که معماران و سازندگان به آن توجه ویژهای دارند، برقراری امنیت سازه در مواجهه با حادثه آتشسوزی است. این امر باعث شد تا اولین ساندویچ پانلهای نسوز در سال ۱۹۷۰ در ایالات متحده تولید شوند که از آنها برای پوشش جدارههای یک ساختمان با کاربریهای مختلف استفاده میشد.
چندی بعد، در دهه ۸۰ میلادی، استفاده از پنلهای ساندویچی ضد حریق در اروپا و دیگر نقاط جهان گسترش یافت و این مصالح پیشساخته مقاوم در برابر آتش، تبدیل به محبوبترین مواد ساختمانی در میان فعالین حوزه ساخت و ساز شدند. با استفاده از این مصالح در پوشش سقف و دیوار سازههای مختلف، خسارات مالی و جانی ناشی از آتشسوزی به حداقل رسید. در این مقاله، قصد داریم به بررسی ساندویچ پانل نسوز و دلایل اهمیت آن در سازهها بپردازیم.
پانلهای نسوز، که به نامهای دیگری همچون پانلهای پشم سنگ نیز شناخته میشوند، مشابه سایر پانلهای ساندویچی، دارای ساختار سهلایه هستند. در لایه میانی این پانلها، از ماده عایق پشم سنگ استفاده شده است که به دلیل مقاومت بالای خود در برابر دماهای بالا و آسیب کمتر در مواجهه با آتشسوزی، به خوبی شناخته میشود.
این پانلها عمدتاً در صنایع مختلف به کار میروند. به عنوان مثال، از آنها برای پوشش دهی کورههای پخت و گرمخانههای با دمای بالای ۷۰ درجه سانتیگراد استفاده میشود. پشم سنگ دارای نقطه ذوب ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد است و ضریب انتقال حرارتی پایینی دارد. این ماده قادر است دماهای تا ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. جالب است که قدرت عایقکنندگی پشم سنگ حدود ۳۳ برابر از دیوار بتنی و ۲۲ برابر از دیوار آجری بیشتر است.
همانطور که پیشتر اشاره شد، پنلهای ساندویچی بر اساس میزان مقاومتشان در برابر شعلههای آتش به دو گروه اصلی نسوز و کندسوز تقسیم میشوند. در ادامه، به معرفی این دو نوع پانل خواهیم پرداخت.
یکی از برترین و مهمترین عایقهایی که در لایه میانی این مصالح پیشساخته به کار میرود، فوم پشم سنگ است. این فوم دارای مقاومت بسیار بالا در برابر آتش بوده و قادر است دماهای تا ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. قدرت عایقسازی این ماده حدوداً ۳۳ برابر دیوار بتنی و ۲۲ برابر دیوار آجری ارزیابی شده است. علاوه بر ویژگی مقاومت در برابر آتش، این فوم مزایای دیگری نیز دارد، از جمله پایداری در برابر نفوذ صداهای اضافی، که آن را برای سازههایی که نیاز به عایقبندی صوتی دارند، مناسب میسازد.
یکی از بهترین فومهایی که در ساختار پانلهای ساندویچی به کار میرود، فوم پلییورتان است. این فوم در دو نوع PIR و PUR تولید میشود که پلیایزوسیانورات یا به اختصار PIR، نسخه پیشرفتهتری از این عایق به شمار میآید. فوم PIR قادر است دماهای تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند، اما بر خلاف پشم سنگ، توانایی مقاومت در برابر حرارتهای بسیار بالا را ندارد و در صورت افزایش دما از میزان ذکر شده، احتمال سوختن آن وجود دارد.
فوم کندسوز پلیایزوسیانورات، بر خلاف پشم سنگ، مقاومت بسیار زیادی در برابر نفوذ آب و رطوبت دارد و به همین دلیل در پروژههای مختلف به کار گرفته میشود. استفاده از ساندویچ پانلهای پلییورتان در سازهها به دلایل زیر رایج است:
– این فوم هزینه مناسبی دارد و برای سازههایی که بودجه محدودی دارند، گزینهای اقتصادی به شمار میآید.
– فوم PIR پس از خاموش شدن شعله مستقیم، به طور خودکار خاموش میشود.
– این عایق مانع از نفوذ آتش به سایر نقاط شده و شعلهور نمیگردد.
– بر خلاف سایر فومهای موجود در ساختار پانلها، فوم PIR دوام بالاتری در برابر آتش از خود نشان میدهد.
پانلهای پشم سنگ و پلیایزوسیانورات ویژگیهای متفاوتی دارند که در آغاز هر پروژه باید با مقایسه این تفاوتها، انتخاب مناسب انجام شود. بنابراین، پیش از سفارش، بررسی کامل مشخصات هر یک از این پانلها ضروری است. برخی از این تفاوتها عبارتند از:
– با ضخامتهای مشابه، هزینه نهایی پانل پلییورتان تقریباً ده درصد کمتر از پانل پشم سنگ است.
– عایق حرارتی پلیایزوسیانورات در مقایسه با پشم سنگ عملکرد بهتری دارد.
– در زمینه عایقبندی رطوبتی، پلیایزوسیانورات مقاومت قابل توجهی بیشتر نسبت به پشم سنگ ارائه میدهد.
– وزن پانلهای پلیایزوسیانورات تقریباً سه برابر کمتر از وزن پانلهای پشم سنگ است.
– سازگاری محیطزیستی پانلهای پلیایزوسیانورات نسبت به پشم سنگ به مراتب بیشتر است.
– پشم سنگ به مرور زمان ممکن است دچار افت کارایی شود.
استفاده از ساندویچ پانلهای ضد حریق در یک سازه نه تنها به عایقبندی آن در برابر شعلههای آتش کمک میکند، بلکه مزایای دیگری نیز به همراه دارد. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره میشود:
با وجود تمامی مزایای مصالح ضد حریق، برخی معایب نیز وجود دارند که باید پیش از انتخاب فوم مناسب، به طور کامل مورد بررسی قرار گیرند. از جمله معایب عمده این پنلها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اجرای صحیح و نصب ساندویچ پانلها از اهمیت زیادی برخوردار است و نیاز به تخصص و تجربه بالا دارد. بسته به اینکه پنلها برای دیوار یا سقف طراحی شدهاند، روش نصب آنها متفاوت است، زیرا استانداردهای اجرایی برای هر یک متنوع است. در نصب پانلهای نسوز، توجه به نکات زیر ضروری است:
روکشهای ساندویچ پانل معمولاً از فلزات مانند فولاد یا آلومینیوم و یا از مواد سفت و سخت دیگر تولید میشوند. این روکشها نقش مهمی در ارائه پشتیبانی ساختاری و حفاظت از مواد اصلی پانل دارند. به منظور افزایش دوام و مقاومت آنها در برابر شرایط جوی، روکشها میتوانند با لایهای از رنگ یا پوشش محافظ دیگر پوشانده شوند.
ساندویچ پانلهای فوم فنولیک نوعی دیگر از ساندویچ پانلها هستند که عمدتاً برای عایقکاری مورد استفاده قرار میگیرند. این پانلها از فوم پلاستیکی خاصی ساخته شدهاند و معمولاً به عنوان کلاس B در برابر آتش رتبهبندی میشوند. با این حال، ممکن است این پانلها به اندازه پانلهای نسوز در جلوگیری از گسترش آتش کارآمد نباشند.
ساندویچ پانلهای فوم پلیاستایرن یکی از انواع ساندویچ پانلها هستند که به طور معمول برای عایقکاری در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. این پانلها از فوم پلاستیکی خاصی ساخته میشوند که در برابر آتش مقاومتی ندارد. آنها به طور کلی به عنوان کلاس E در برابر آتش طبقهبندی میشوند، که به معنای عدم توانایی در جلوگیری از گسترش شعله و دود است. به همین دلیل، این پانلها ممکن است برای ساختمانهایی که ایمنی در برابر آتش سوزی در آنها یک نگرانی جدی است، مناسب نباشند.
به طور کلی، ساندویچ پانلهای نسوز به عنوان یکی از مؤثرترین انواع ساندویچ پانلها از نظر مقاومت در برابر آتش شناخته میشوند. با این حال، انتخاب نهایی ساندویچ پانل باید بر اساس نیازهای خاص پروژه، از جمله سطح ایمنی مورد نیاز در برابر آتش و سایر ویژگیهای پانل مانند عایق حرارتی و عایق صوتی انجام گیرد.
شرکت ایمن داتیس آسیا با اتکا بر دانش روز، فعالیت مستمر و با همکاری نیروهای فوق تخصص، هم اینک در زمره شرکت های برتر بخش خصوصی در زمینه صنعت ایمنی و آتش نشانی شناخته می شود. این مجموعه همواره در تلاش است که به صورت مستمر و پویا در گسترش زیرساخت های ایمنی و آتش نشانی کشور عزیزمان ایران ایفای نقش نموده و در راستای تحقق اهدافی همچون توسعه و صنعتی سازی فناوری های نوین گام هایی بزرگ بردارد.
شرکت ” ایمن داتیس آسیا ” با تخصص در تامین و تجهیز سیستمهای اعلام و اطفا حریق، پیشرو در ارائه محصولات با کیفیت و مشاورههای تخصصی است. ما با تیمی مجرب، در تلاشیم تا بالاترین سطح امنیت و حفاظت را برای مشتریان خود فراهم کنیم.
تمام حقوقی مادی و معنوی این سایت برای ایمن داتیس آسیا محفوظ می باشد