قطعه بهکار رفته در این دسته، یک پیستون است. از آنجا که محصولات پمپ پیستونی قادر به تأمین فشارهای بسیار بالا هستند، معمولاً در کاربردهایی که نیاز به افزایش فشار وجود دارد، مانند کارواشها و سیستمهای شستوشوی صنعتی، بهکار میروند.
پمپهای جابجایی مثبت بهطور کلی به دو دسته تقسیم میشوند: پمپ روتاری و پمپ رفت و برگشتی. ما پیشتر در مورد پمپهای جابجایی مثبت و بهویژه پمپ روتاری یا دورانی صحبت کردهایم و اطلاعات مفصلی ارائه کردهایم. بنابراین، در اینجا به بررسی پمپهای رفت و برگشتی، انواع آنها و همچنین نحوه عملکرد این نوع پمپ آب میپردازیم.
بدیهی است که یک پمپ رفت و برگشتی، مانند سایر انواع پمپها، برای جابجایی سیالات از یک نقطه به نقطهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد و این نوع پمپ نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع، بشر از آغاز تاریخ همواره در تلاش بوده است تا شرایط زندگی خود را بهبود بخشد و به همین دلیل پیشرفتهای علمی و تکنولوژیکی، فرایند انتقال سیالات را برای انسان آسانتر کرده و کیفیت زندگی را ارتقاء داده است. اما برای آشنایی بیشتر با پمپهای رفت و برگشتی، این سؤال مطرح میشود که این پمپها چه نوعی هستند، که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
شرکت فنی و مهندسی ایمن داتیس آسیا، یکی از برترین ارائهدهندگان تجهیزات اعلام و اطفای حریق، انواع پمپ های آتش نشانی و آبرسانی و… در کشور، با هدف افزایش ایمنی، و حفاظات از جان و مال مردم است.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، پمپهای رفت و برگشتی به عنوان یکی از انواع پمپهای جابجایی مثبت شناخته میشوند. در این نوع پمپ، با عملکرد ضربانی، انرژی سیال افزایش مییابد که در نهایت منجر به جابجایی آن میشود. پمپهای رفت و برگشتی کاربردهای متنوعی دارند که به شرح زیر است:
این پمپها برای تمیز کردن کشتیها، لولهها، انواع مخازن، لولههای میعانات و مبدلهای حرارتی بسیار مناسب هستند. همچنین در پالایشگاهها و حفاری برای استخراج نفت نیز بهکار میروند و در فرآیندهای تولید، دفع و تزریق در پالایشگاهها نقش بسزایی دارند. تمیز کردن ماشینآلات نیز به کمک این پمپها به سادگی انجام میشود. جالب است بدانید که پمپهای رفت و برگشتی حتی قابلیت تمیز کردن خطوط فاضلاب و سیستمهای تصفیه این فاضلابها را نیز دارند.
این پمپها برای پمپاژ سیالات در پمپ تغذیه دیگ بخار بسیار مناسب هستند و همچنین میتوان از آنها بهعنوان پمپهای سیستم آتشنشانی بهره برد. در واقع، این پمپها زمانی بهکار گرفته میشوند که نیاز به پمپاژ مقدار دقیقی از سیال باشد یا فشار خروجی یا هد پمپ بالا باشد. بهطور کلی، این پمپها در فرآوریهای شیمیایی، خطوط تولید نفت و گاز، فاضلابها و پسماندهای شهری و همچنین در تصفیه آب یا آبهای صنعتی کاربرد فراوانی دارند.
عملکرد این پمپها از طریق حرکت رفت و برگشتی یک قطعه که درون سیلندر قرار دارد، انجام میشود. این قطعه بسته به نوع پمپهای رفت و برگشتی میتواند شامل پیستون، پلانجر یا دیافراگم باشد. با حرکت این اجزا به سمت عقب، خلاء ایجاد میشود که منجر به مکش سیال به داخل پمپ خواهد شد. سپس با حرکت این قطعه به سمت جلو در سیلندر، دریچه ورودی بسته میشود. در این مرحله، سیال باید به سمت شیر خروجی حرکت کرده و از طریق این مسیر با فشار بالا به بیرون منتقل گردد. این حرکت رفت و برگشتی بهطور پیوسته تکرار میشود و در نهایت باعث انتقال کامل سیال به نقطه هدف میگردد. لازم به ذکر است که پمپاژ سیال در انواع پمپهای رفت و برگشتی بهصورت دورهای و متناوب انجام میشود.
پمپهای رفت و برگشتی شامل انواع مختلفی از جمله پمپ قدرتی، پمپ با عملکرد مستقیم، پمپ دیافراگمی و پمپ اندازهگیری یا میترینگ هستند. لازم به ذکر است که پمپ قدرتی خود به زیرمجموعههایی مانند پمپ رفت و برگشتی پلانجری افقی، پمپ رفت و برگشتی پلانجری عمودی و پمپ رفت و برگشتی پیستونی افقی تقسیم میشود. همچنین، پمپ با عملکرد مستقیم، که در واقع نوعی پمپ بخار است، شامل پمپ پیستونی و پمپ پلانجری میگردد.
عملکرد ضربانی این پمپها به یکی از محدودیتهای آنها تبدیل شده است. تولید پالس و ضربه توسط پمپهای رفت و برگشتی از مشکلاتی است که در صورت انتخاب نادرست پمپ و طراحی نامناسب فرآیند پمپاژ، میتواند به تجهیزات سیستم آسیب برساند. به همین منظور، از مستهلککنندههای پالس مانند مخازن حجمی، اورفیس یا مخازن ضربهگیر برای کاهش پالس و ضربات استفاده میشود.
اگر پمپهای رفت و برگشتی به درستی نگهداری شوند، میتوانند سالها بدون مشکل کار کنند، اما عدم نگهداری صحیح میتواند منجر به فرسودگی و حتی شکستگی آنها شود. همچنین، همانطور که پیشتر اشاره شد، پمپهای رفت و برگشتی بهعنوان نوعی پمپ حجم ثابت برای پمپاژ سیالات با دبی کم و فشار تخلیه بالا استفاده میشوند و هر کاربرد خارج از این محدوده میتواند به آنها آسیب بزند.
قطعه بهکار رفته در این دسته، یک پیستون است. از آنجا که محصولات پمپ پیستونی قادر به تأمین فشارهای بسیار بالا هستند، معمولاً در کاربردهایی که نیاز به افزایش فشار وجود دارد، مانند کارواشها و سیستمهای شستوشوی صنعتی، بهکار میروند.
این مدل در واقع یک زیرمجموعه از پمپهای پیستونی محسوب میشود، با این تفاوت که بهجای پیستون از یک پلانجر استفاده میکند. این تغییر در اجزا موجب شده است که پمپهای پلانجری فشار بیشتری نسبت به انواع پیستونی تولید کنند. همچنین، در مدلهای پلانجری قابلیت تنظیم میزان جریان نیز وجود دارد.
اجزای پمپهای رفت و برگشتی دیافراگمی شامل شاتون، شیر بایپس قابل تنظیم، سیال هیدرولیکی، پلانجر، دیافراگم و همچنین دو دریچه ورودی و خروجی میباشد. وظیفه دیافراگم جداسازی سیال فرآیند از سیال کمکی پمپ است. در واقع، سیال کمکی بهعنوان واسطهای برای پمپ عمل میکند و قادر به انتقال نیروی پلانجر به دیافراگم میباشد. همچنین، باید اشاره کرد که دیافراگم دارای سطح تماس یکسان با هر دو سیال پروسه و کمکی است.
پمپاژ سیال بر اساس اصول مکانیک سیالات زمانی انجام میشود که فشار در این دو سیال متفاوت باشد. به بیان دیگر، فرایند پمپاژ زمانی آغاز میگردد که فشار سیال کمکی کمی بیشتر از فشار سیال پروسه باشد. پمپ دیافراگمی یکی از انواع پمپهای مناسب برای صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی است و بهویژه برای پمپاژ سیال با دبی مشخص و دقیق کاربرد زیادی دارد.
لازم به ذکر است که در همه موارد از سیال کمکی برای پمپاژ استفاده نمیشود؛ در برخی مواقع، میله انتقال قدرت بهطور مستقیم به دیافراگم متصل شده و فرایند پمپاژ با حرکت میله آغاز میگردد.
به جز قطعه ای که حرکت رفت و برگشتی دارد، دیگر اجزای این پمپ ها یکسان می باشد. در ادامه پس از ذکر این قطعه متغیر، به دیگر اجزای پمپ رفت و برگشتی که در تمامی مدل ها یکسان بوده، پرداخته شده است.
با توجه به تنوع مدلی این محصولات و اینکه هر یک دارای ویژگی های منحصر به فرد خود می باشد، بدیهی است که می توان از آن ها در موارد گوناگونی استفاده نمود. در ادامه به برخی از مهم ترین کاربرد های این پمپ ها پرداخته شده است.
پمپهای رفت و برگشتی و سانتریفیوژ در دو گروه مختلف قرار دارند؛ اولی در دسته پمپهای جابجایی مثبت و دومی در زمره پمپهای دینامیکی جای میگیرد. با توجه به این تفاوت، مقایسه این دو نوع پمپ به آسانی امکانپذیر است.
پمپ رفت و برگشتی دارای فرآیند ساخت پیچیدهتری است و قادر به ایجاد فشار بالایی در قسمت خروجی میباشد. همچنین، این پمپها دارای شیر تخلیه فشار داخلی برای محافظت از خود، جریان پالسدار، و پمپاژ مداوم هستند. در برخی موارد، نیاز به پرایمسازی دارند و هزینه اولیه آنها بالاست. این پمپها از نظر بهرهوری بالا بوده و در مصرف برق صرفهجویی میکنند، اما نیاز به نگهداری بیشتری دارند و برای سیالات تمیز، بدون ذرات معلق و مواد شیمیایی ساینده مناسباند.
از سوی دیگر، پمپ سانتریفیوژ که شامل پمپهای گریز از مرکز، پمپهای فشار قوی و پمپهای شناور است، دارای ساختار سادهتری میباشد و هد پمپ آن کم تا متوسط است. این نوع پمپها نیازی به شیر تخلیه فشار ندارند و سیال را به نرمی تخلیه میکنند. پمپاژ سیال در این پمپها متغیر است و معمولاً نیازی به پرایمسازی ندارند. هزینه اولیه آنها کمتر است، اما بهرهوری کمتری دارند و نیاز به توان الکتریکی و مصرف برق بیشتری دارند. همچنین، تعمیر و نگهداری این پمپها کم است و برای سیالات تمیز، سیالات دارای مواد جامد، فاضلاب و روغن مناسب هستند.
شرکت ایمن داتیس آسیا به عنوان شرکت مورد تایید سازمان آتش نشانی علاوهبر مشاوره در جهت اخذ تاییدیه آتشنشانی وارد کننده و تامین کننده انواع تجهیزات آتش نشانی اعم از پمپ های آتش نشانی، شیر آلات آتش نشانی تجهیزات اعلام و اطفای حریق و انواع اسپرینکلر های آتش نشانی از بهترین و معتبرترین برندهای داخلی و خارجی میباشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام قیمت با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
قیمت پمپ های رفت و برگشتی همانند تمامی انواع پمپ بستگی به دبی و هد پمپ، اندازه پمپ، برند پمپ، جنس پمپ و غیره دارد و با توجه به تغییرات قیمت در اقتصاد امروزی می بایست در انتخاب و خرید پمپ رفت و برگشتی با توجه به نیاز خود دقت لازم را بفرمایید.
سرعت جریان یا دبی دقیق در زمان خروج سیال از پمپ، تخلیه یا پمپاژ آن به صورت مداوم و ثابت، همراه با توانایی پمپاژ سیال با هد بالا و کاهش مصرف برق از جمله مزایای پمپهای رفت و برگشتی محسوب میشود.
شرکت ایمن داتیس آسیا با اتکا بر دانش روز، فعالیت مستمر و با همکاری نیروهای فوق تخصص، هم اینک در زمره شرکت های برتر بخش خصوصی در زمینه صنعت ایمنی و آتش نشانی شناخته می شود. این مجموعه همواره در تلاش است که به صورت مستمر و پویا در گسترش زیرساخت های ایمنی و آتش نشانی کشور عزیزمان ایران ایفای نقش نموده و در راستای تحقق اهدافی همچون توسعه و صنعتی سازی فناوری های نوین گام هایی بزرگ بردارد.
شرکت ” ایمن داتیس آسیا ” با تخصص در تامین و تجهیز سیستمهای اعلام و اطفا حریق، پیشرو در ارائه محصولات با کیفیت و مشاورههای تخصصی است. ما با تیمی مجرب، در تلاشیم تا بالاترین سطح امنیت و حفاظت را برای مشتریان خود فراهم کنیم.
تمام حقوقی مادی و معنوی این سایت برای ایمن داتیس آسیا محفوظ می باشد