انواع اسپرینکلر | برسی انواع اسپرلینکلر ها

next-01
next 00

انواع اسپرینکلر آتش نشانی

انواع اسپرینکلر (sprinkler) کدام است؟

پیش‌تر در مقاله‌‌  سیستم های اطفای حریق آبی به طور مفصل درباره اسپرینکلر ها و کاربرد آن پرداخته ایم. در این مقاله به برسی انواع اسپلینکلر ها وکاربرد هریک از آنها  خواهیم پرداخت.

اسپرینکلر یک سیستم اطفای حریق خودکار است که در هنگام بروز آتش سوزی فعال می‌شود و شروع به پاشش آب بر روی آتش می‌کند. بدین ترتیب، این سیستم می‌تواند در همان لحظات اولیه شروع حریق که هنوز شعله‌های آتش گسترده نشده است، آتش را کنترل و حتی اطفا کند. این سیستم، به ادعای کارشناسان، کارآمدترین سیستم اطفای حریق اتوماتیک (آبی) در جهان است.

sprinkler ها دارای انواع گوناگونی هستند که در این مقاله سعی کردیم به طور مفصل به انواع اسپرینکلر و کاربرد و ویژگی های آنها بپردازیم.

یک سیستم اسپرینکلر، مجموعه‌ای از تجهیزات رایج در لوله‌کشی است، که در نهایت به یک هد و یا نازل اسپرینکلر متصل می‌شود. این نازل و یا هد، جایی در سقف و یا دیوار  و بر روی لوله‌های انتقال آب نصب می‌شود. در صورت بروز حریق، اسپرینکلر فعال می‌شود و آب را بر روی آتش می‌ریزد. هد اسپرینکلر شاید مهمترین قسمت از یک سیستم اسپرینکلر باشد که خود اجزا و قطعات مختلفی دارد.

 اسپرینکلرهای آتش نشانی با توجه به رنگ مایع درونشان در دماهای متفاوتی فعال می شوند که در زیر ذکر شده است:

  • نارنجی: 57 درجه
  • قرمز: 68 درجه
  • زرد: 70 درجه
  • سبز: 93 درجه
  • آبی: 141 درجه
  • بنفش: 182 درجه

برای دریافت مشاوره رایگان در زمینه سیستم‌های اطفا حریق آبی با کارشناسان  ما در ارتباط باشید…

عناوین اصلی

next 00

انواع اسپرینکلر آتش نشانی از نظر نحوه عملکرد

   اسپرینکلرهای آتش‌نشانی ابزارهایی هستند که در سیستم‌های اعلام حریق برای اطفاء  آتش استفاده می‌شوند. این دستگاه‌ها برای پاشش  آب یا ماده‌های خاموش کننده دیگر، به صورت اتوماتیک فعال می‌شوند. زمانی که حرارت و دما به میزان مشخص شده‌ای بالا رود یا زمانی که سیستم اعلام حریق فشار یا حرارت را تشخیص دهد، این اسپرینکلرها به طور خودکار فعال شده و مایع یا گاز خاموش‌کننده را در محدوده‌ای که خطر آتش وجود دارد، پخش می‌کنند. این روش برای کنترل و خاموش کردن آتش به صورت سریع و اتوماتیک استفاده می‌شود و می‌تواند هنگام عملیات اطفاء حریق در مواقع اضطراری کمک کند.

اسپلینکلر ها از نظر نحوه عملکرد و نوع واکنش و طریقه نصب به دسته های زیر تقسیم می شوند:

next 00

اسپرینکلر پایین زن

اسپرینکلر پایین زن جزء اسپرینکلرهای با حالت نصب عمودی هستند. دفلکتور آن به سمت پایین است و آب پس از عبور از اوریفیس و دفلکتور به صورت نیم کره ای پایین می ریزد. این اسپرینکلرها به دلیل نصب در بخش پایینی فضا و پخش مستقیم خاموش کننده، کمک می‌کنند تا آتش سریعاً کنترل شود و گسترش آن به دیگر مناطق را به حداقل برسانند.

اسپرینکلر پایین زن اتوماتیک ( FESCO )، سیستم اسپرینکلر فوم پاش، انواع اسپرینکلر ، اسپرینگلر
next 00

اسپرینکلر بالا زن

نحوه نصب اسپرینکلر بالا زن sprinkler نیز عمودی است و آب از اوریفیس به سمت بالا حرکت می کند و بعد از عبور از  دفلکتور  به صورت چتری خارج می شود. لازم به ذکر است که اسپرینکلرهای بالا زن جهت نصب نیاز به قاب ندارند. هدف اصلی اسپرینکلرهای بالازن همانند سایر اسپرینکلرها، کنترل و خاموش کردن آتش در صورت وقوع حریق است.

اسپرینکلر بالا زن اتوماتیک ( FESCO )، سیستم اسپرینکلر فوم پاش، انواع اسپرینکلر ، اسپرینگلر
next 00

اسپرینکلر واکنش استاندارد

      سرعت واکنش اسپرینکلر به قطر حباب اسپرینکلر بستگی دارد  و در اسپرینکلر واکنش استاندارد قطر حباب 3 میلی متر است.

شرکت ایمن داتیس آسیا وارد کننده محصولات آتش نشانی، اعلام و اطفاء حریق با معتبرترین برند های دنیا می باشد.

همچنین دارای نمایندگی انحصاری شرکت سافکس فایر SAFEX FIRE در ایران می باشد. تمام محصولات ارائه شده توسط شرکت ایمن داتیس آسیا، دارای تاییدیه سازمان آتش نشانی و UL/FM می باشد.

next 00

اسپرینکلر واکنش سریع

در اسپرینکلر   واکنش سریع قطر حباب اسپرینکلر 5 میلی متر می باشد و سریع تر از اسپرینکلر با واکنش استاندارد می باشد.

اسپرینکلرهایی که خصوصا در منازل مسکونی نصب می‌شوند، با محدود کردن دود، آتش و حرارت، این امکان را برای ساکنان فراهم می‌آورند تا بتوانند از راه‌های خروج اضطراری، خود را به منطقه امن برسانند. همچنین اسپرینکلرها با محدود کردن آتش و جلوگیری از پیش‌روی سریع حریق، این فرصت را ایجاد می‌کنند تا ماموران آتش‌نشانی فرا برسند. به عبارت ساده‌تر، هدف از نصب اسپرینکلر، اطفای کامل حریق نیست؛ بلکه محدود کردن آن است!

next 00

اسپرینکلر کنار زن یا دیواری (افقی)

نحوه نصب این sprinkler به صورت افقی و بر روی دیوار می باشد و دارای دفلکتور خاصی است، به گونه ای که  با فعال شدن   اسپرینکلر   دیواری بیشتر آب به روبرو پرتاب می شود اما مقداری از آب نیز به دیواری که اسپرینکلر بر روی آن نصب شده نیز پاشیده می شود.

اسپرینکلر دیواری از انواع سیستم‌های آتش‌نشانی هستند که به دیوارهای ساختمان نصب می‌شوند و به صورت افقی یا عمودی روی دیوارها قرار می‌گیرند. هدف اصلی از نصب آن ها، ایجاد پوشش وسیع‌تری برای خاموش کردن آتش در صورت وقوع حریق است.

اسپرینکلرهای دیواری ممکن است به صورت مستقیم یا با کمک شبکه‌های لوله‌کشی متصل به سیستم کلی آتش‌نشانی ساختمان باشند. 

این نوع از اسپرینکلرها معمولاً در نقاطی که نصب سایر اسپرینکلرها ممکن نیست، مثل دیوارها، برای تامین پوشش کاملتر در صورت وقوع حریق استفاده می‌شوند

next 00

اسپرینکلر مخفی (Concealed Sprinkler)

اسپرینکلر مخفی یا  کانسیلد در مکان هایی که حفظ زیبایی ظاهر ساختمان مهم است استفاده می شود. دارای یک قاب می باشد و به صورت توکار و درون سقف نصب می شود، به گونه ای که پس از نصب هم سطح سقف می باشد و هنگام افزایش حرارت با جدا شدن قاب از اسپرینکلر و بیرون آمدن اسپرینکلر فعال می شود.

اجزای اسپرینکلر آتش نشانی:

اسپرینکلرهای آتش‌نشانی از اجزای مختلفی تشکیل شده‌اند که هر قسمت از آنها در عملکرد کلی این سیستم مؤثر است. اجزای اصلی یک سیستم اسپرینکلر شامل موارد زیر می‌شود:

1) بدنه،  2) دفلکتور،  3) حباب شیشه‌ای حساس به حرارت،  4) درپوش،  5) واشر فنری،  6) پیچ نگهدارنده،  7) گارد پلاستیکی

همه اجزا نام برده شده به صورت ترکیبی با یکدیگر کار می‌کنند تا در صورت وقوع حریق، اسپرینکلرها به طور خودکار فعال شده و مایع یا فوم خاموش‌کننده را منتشر کنند تا آتش را کنترل و خاموش کنند.

انواع اسپرینکلر، اسپرینگلر
next 00

انواع سیستم‌های اسپرینکلر آتش نشانی

سیستم های اسپرینکلر به چهار دسته کلی زیر تقسیم می شوند:

next 00

سیستم اسپرینکلر لوله خشک

درون لوله ها هوای تحت فشار وجود دارد و به محض فعال شدن اسپرینکلرها فشار هوا کاهش می یابد و در اثر کاهش فشار شیر آب باز می شود و آب وارد سیستم   شده و پس از آن از اسپرینکلر خارج می شود.    به دلیل   اینکه  ابتدا  فشار  هوا تخلیه می شود  در نتیجه تخلیه آب با تاخیر صورت گرفته، به همین دلیل در هر ناحیه اسپرینکلرهای مورد نیاز را 30% افزایش می دهند. در این سیستم اغلب از اسپرینکلر بالا زن استفاده می شود.

 

next 00

سیستم اسپرینکلر لوله تر

در سیستم اسپرینکلر لوله تر درون لوله ها آب وجود دارد و به محض فعال شدن اسپرینکلر آب درون لوله ها از طریق اسپرینکلر تخلیه می شود در نتیجه می توان گفت که اتلاف وقت در سیستم اسپرینکلر لوله تر وجود ندارد. اما از آنجایی که آب در دمای پایین یخ می زند در دماهای پایین حدود 4 درجه سانتی گراد از سیستم اسپرینکر ضد یخ استفاده می شود، به گونه ای که هنگام فعال شدن اسپرینکلر ابتدا ضد یخ و سپس آب تخلیه می شود. در سیستم اسپرینکلر تر از شیر یک طرفه و گیج فشار سیستم و منبع استفاده می شود.

next 00

سیستم اسپرینکلر پیش عملگر

فرمان فعال شدن اسپرینکلرها را سیستم اعلام حریق می دهد. یعنی باید در کنار آن ها حتما سیستم اعلام حریق نصب باشد و به تنهایی کاربردی ندارد.

 درون لوله های این نوع سیستم یا هوای فشرده و یا بدون فشار وجود دارد و در سه نوع همبندی تک، هم بندی دوتایی و بدون همبندی موجود است، که مدل اول مانند سیستم تر و نوع دوم مانند سیستم خشک عمل می کند و نوع سوم آن که سیستم بدون خطا نام دارد. حتی در صورت خراب شدن سیستم اعلام حریق با باز شدن اسپرینکلرها شروع به کار می کند. در این نوع سیستم از اسپرینکلر بالا زن استفاده می شود.

next 00

سیستم اسپرینکلر سیلابی (Deluge)

اسپرینکلرهای لوله کشی شده با دستور سیستم اعلام حریق فعال می شوند، درون این لوله ها آب است و با فرمان سیستم اعلام حریق، شیر کنترل باز می شود و آب از اسپرینکلرها خارج می شود. در واقع کنار هر اسپرینکلر دکتور نصب می شود.

بنابراین باتوجه به این که اسپرینکلر ها دارای انواع مختلفی هستند و هر یک کاربرد خاص خود را در مکان های مختلف دارد می توان نتجیه گرفت که برای انتخاب sprinkler مناسب  ضروری است با کارشناسان مربوطه مشاوره گرفت. شما می‌توانید برای کسب مشاوره رایگان درباره تجهیزات اعلام و اطفای حریق با  کارشناسان ما در ایمن داتیس آسیا در ارتباط باشید.

سوالات متداول

به طور کلی اسپرینکلر مورد تایید آتش نشانی شامل 4 قسمت قاب، سنسور حرارتی، درپوش
و دفلکتور (صفحه منحرف کننده جریان) می باشد

اسپرینکلر حباب های شیشه ای حاوی جیوه دارند و به دما حساس هستند. با افزایش دمای محیط اطراف اسپرینکلر، این حباب ها منبسط شده و می شکنند و آب موجود در اسپرینکلر تخلیه می شود.

باید پارکینگ به طور کامل، تمام محل های ساختمان با کاربری تجاری، تمام نقاط ساختمان با ارتفاع 23 متر، مکان های عمومی مانند آمفی تئاتر و سینما  تحت پوشش اسپرینکلر قرار گیرد. و باید به فشار کاری اجزا اسپرینکلر دقت کرد به طور مثال فشار کاری اجزاء روی زمین نباید کمتر از 12.1 بار و تجهیزات زیر زمین کمتر از 10.4 بار باشد

انتخاب اسپرینکلر مناسب بستگی به مساحت، نوع گیاهان، نیاز به آبیاری، و شرایط آب و هوایی دارد. معمولاً برای مناطق کوچک اسپرینکلرهای مخروطی یا پوشاننده مناسبند، در حالی که مناطق بزرگتر به اسپرینکلرهای .پوشاننده یا زیرزمینی نیاز دارند.

سیستم اسپرینکلر فوم پاش، انواع اسپرینکلر ، اسپرینگلر، فوم، اطفای حریق فومی
مقاله پیشنهادی :
انواع اسپرینکلر، اسپرینگلر

شرکت ایمن داتیس آسیا با اتکا بر دانش روز، فعالیت مستمر و با همکاری نیروهای فوق تخصص، هم اینک در زمره شرکت های برتر بخش خصوصی در زمینه صنعت ایمنی و آتش نشانی شناخته می شود. این مجموعه همواره در تلاش است که به صورت مستمر و پویا در گسترش زیرساخت های ایمنی و آتش نشانی کشور عزیزمان ایران ایفای نقش نموده و در راستای تحقق اهدافی همچون توسعه و صنعتی سازی فناوری های نوین گام هایی بزرگ بردارد.

 

4.5 10 رای ها
امتیاز
اشتراک در
اطلاع از
نام نام خانوادگی
لطفا شماره تماس خود را وارد نمایید.
لطفا ایمیل خود را وارد نمایید.
0 دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
لطفا دیدگاه خود را با ما درمیان بگذارید.x