پمپ خطی (Linear pump)

next-01
next 00

پمپ خطی (Linear pump) چیست؟

پمپ خطی (Linear pump) یکی از انواع پمپ های آبرسانی می باشد و معمولا به شکل عمودی بوده و می توانند از نوع اتصال مستقیم و یا Frame Mounted باشند.
فلنج های ورودی و خروجی نسبت به هم در یک خط واقع بوده و در دوسمت مخالف پمپ قرار می گیرند.

پمپ خطی یا پمپ پیستونی یک نوع پمپ است که برای انتقال سیالات استفاده می‌شود. در این نوع پمپ، یک پیستون خطی به صورت زنجیری درون یک محفظه حرکت می‌کند و سیال را به طور خطی فشرده می‌کند.

ساختار پمپ خطی شامل یک محفظه ورودی، یک پیستون خطی، و یک محفظه خروجی است. سیال وارد محفظه ورودی می‌شود و با جابجایی پیستون خطی، به سمت محفظه خروجی فشرده می‌شود. وجود یک سوپاپ ورودی و یک سوپاپ خروجی به ترتیب اجازه ورود و خروج سیال را تنظیم می‌کند.

با حرکت پیستون به سمت خروجی، حجم محفظه ورودی کاهش می‌یابد و فشار سیال در آن افزایش می‌یابد. این فشار بر سوپاپ ورودی اعمال شده و آن را باز می‌کند، در نتیجه سیال از محفظه ورودی به محفظه خروجی جابجا می‌شود. 

سپس با جابجایی پیستون به سمت ورودی، حجم محفظه ورودی افزایش می‌یابد و فشار در آن کاهش می‌یابد که باعث بسته شدن سوپاپ ورودی و باز شدن سوپاپ خروجی می‌شود. این عملیات به صورت پیوسته تکرار می‌شود و باعث جابجایی مداوم سیال می‌شود.

پمپ‌های خطی برای مصارف مختلفی استفاده می‌شوند، از جمله پمپ‌های هیدرولیک، پمپ‌های گازی، پمپ‌های آب، و پمپ‌های کشاورزی. آن‌ها برای انتقال سیالات با فشار بالا یا در محیط‌هایی که نیاز به جابجایی دقیق و خطی سیالات دارند، مناسب هستند.

برای مشاهده انواع پمپ‌های آبرسانی و آتشنشانی و سایر محصولات اعلام و اطفا ایمن داتیس آسیا کلیک کنید.

عناوین اصلی

next 00

مزایای پمپ خطی (Linear pump)

پمپ‌های خطی یا پمپ‌های پیستونی به صورت گسترده ای در صنایع مختلف استفاده می شوند. این پمپ ها در انواع و اشکال مختلفی طراحی و ساخته می شوند برخی از انواع پمپ خطی عبارتند از:

1. پمپ خطی برقی:

این نوع پمپ‌ها با استفاده از قدرت برق عمل می‌کنند. پیستون درون محفظه به وسیله یک موتور الکتریکی حرکت می‌کند و سیال را جابجا می‌کند.

2. پمپ خطی هیدرولیک: 

در این نوع پمپ‌ها، انرژی هیدرولیکی برای جابجایی سیال استفاده می‌شود. یک پیستون خطی با استفاده از نیروی هیدرولیکی فشار را اعمال کرده و سیال را جابجا می‌کند.

3. پمپ خطی پنوماتیک: 

در این نوع پمپ‌ها، از قدرت هوا یا گاز فشرده برای جابجایی سیال استفاده می‌شود. پیستون به وسیله یک سیستم پنوماتیک حرکت می‌کند و سیال را انتقال می‌دهد.

4. پمپ خطی هیدرولیک نفت:

این نوع پمپ‌ها برای انتقال نفت و مواد نفتی استفاده می‌شوند. طراحی آنها با توجه به شرایط و خواص مخصوص مواد نفتی انجام می‌شود.

5. پمپ خطی دوقلو:

این نوع پمپ‌ها دارای دو پیستون خطی هستند که به صورت همزمان و متقابل حرکت می‌کنند. این پمپ‌ها برای کاربردهایی که نیاز به جابجایی سیال در دو جهت مختلف است، مناسب هستند.

6. پمپ خطی بازده بالا: 

این نوع پمپ‌ها با طراحی و مواد با کیفیت بالا به منظور دستیابی به بازده بالا در انتقال سیالات تولید می‌شوند. آنها معمولاً در برنامه‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

همچنین، پمپ‌های خطی می‌توانند در اندازه‌ها، قدرت‌ها و سرعت‌های مختلفی موجود باشند، و به صورت افقی یا عمودی نصب شوند، به وابستگی به نیاز و شرایط خاص هر کاربرد.

پمپ خطی (Linear pump)، پمپ صنعتی، پمپ آبرسانی، ابرسانی، پمپ آتش نشانی
next 00

پیکربندی پمپ خطی (Linear pump)

برای پیکر بندی خطی در مقایسه با یک پمپ افقی با مکش انتهایی در اندازه ی مشابه، سه مزیت عمده قابل ذکر است.
1- یک پمپ خطی نسبت به پمپ افقی با مکش انتهایی فضای کمتری در اندازه مشابه اشغال می کند.
این موضوع زمانی اهمیت می یابد که نصب پمپ در فضای کوچکی از ساختمان یک کارخانه و یا روی کشتی یا سکوی دریایی مورد نظر باشد.

2- ساده تر بودن لوله های ورودی و خروجی پمپ بر می گردد. چون در نوع خطی، فلنج های ورودی و خروجی در یک خط قرارمی گیرند. این موضوع، ضرورت تغییر جهت پایپینگ را که باید برای پمپ با مکش انتهایی انجام شود، از بین برده و امکان حذف زانویی ها و سایر اتصالات را نیز فراهم می کند.

3- در آمرحله خر نیز می‌توان به این موضوع اشاره کرد که در پیکربندی خطی از نوع اتصال مستقیم در مقایسه با یک پمپ افقی از نوع Frame-mounted نیازی به انجام هم محورسازی میدانی نمی باشد، چون موتور و پمپ توسط Rabbet Fits با یکدیگر هم تراز شده اند.

next 00

معایب پمپ خطی (Linear pump)

این نوع پیکربندی پمپ، با وجود مزایایی که بیان شد، دارای چندین اشکال عمده نیز می باشد.
در چیدمان عمودی، تکیه گاه موتور به جای صفحه ی پایه ، خود پمپ است، از این رو در اندازه های بزرگتر به یک تکیه گاه خارجی نیاز خواهد بود.
این نوع طراحی ا زنقطه نظر ساختاری ذاتا دارای پایداری کمی می باشد، چون بارها وارده مثل پمپ های افقی از نوع Frame- mounted، از طریق شاسی به فونداسیون منتقل نمی شوند.
شرایط مکش (NPSHr) نیز ممکن است به دلیل تغییر جهت های مختلفی که جریان باید در حین حرکت ازفلنج مکش به ورودی پروانه متحمل شود، به خوبی حالت پمپ با مکش انتهایی نباشد.
مورد آخر نیز این است که نشتی صورت گرفته از پکینگ یا مکانیکال سیل به بخش جمع آوری که در آنجا بتواند توسط لوله کشی به یک سیستم پساب منتقل شود (مثل پمپ های افقی)، نرفته و در عوض ممکن است در ناحیه ی محفظه ی نشت بندی تجمع کند.
اگر چه این مقدار نشتی می تواند ازآن جا به بیرون تخلیه شود، ولی احتمال می رود با ایجاد خوردگی به پمپ یا   تکیه گاه  موتور نیز آسیب وارد کند. 

سوالات متداول

با توجه به اینکه طراحی براساس بار حداکثری صورت می گیرد، متاسفانه برخی طراحان کم تجربه پمپ را بزرگتر انتخاب می کنند. در صورتی که اگر پمپ دست بالا هم انتخاب نشده باشد در بیشتر مواقع بالاتر از نیاز است، چون ساختمان در محدوده زمانی خاصی در پیک بار است.

اگر بخواهیم به صورت خلاصه بگوییم که کاربرد درایر چیست، باید به استفاده از آن در انواع کمپرسورهایی که با استفاده از هوای فشرده کار می کنند، مثل کمپرسورهای اسکرو و پیستونی اشاره کنیم. برخی از انواع این کمپرسورها در یخچال و فریزرها و یا در دستگاه های تهویه مطبوع ساختمان به کار گرفته می شوند و وظیفه آنها فشرده کردن هواست. همچنین درایرها باعث می شوند که خط لوله های هوای فشرده و یا انواع ابزارهای پنوماتیکی که همراه با کمپرسورها مورد استفاده قرار می گیرند و در واقع به آنها وصل می باشند، به خاطر رطوبت دچار پوسیدگی و فرسودگی و زنگ زدگی نشوند.

توجه داشته باشید که استفاده از سایز مناسب درایر اهمیت بسیار زیادی دارد و البته باید در هنگام انتخاب آن به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی نیز توجه داشت. در واقع اگر درایرها کوچکتر از سایزی باشند که لازم است، دستگاه مورد نظر بیش از حد گرم می شود و این گرم شدن بیش از حد باعث می شود که راندمان کار به شدت کاهش پیدا کند.

  • پمپ های چند دور (2 یا 3 دور): در این پمپ ها، دور به صورت دستی تقسیم می شود. پمپ های چند دور سیرکولاتور از نوع روتور تر (Wet rotor) هستند و آب بندی مکانیکی ندارند. آب وارد محفظه روتور شده و آن را خنک می کند. این پمپ ها نیازی به روغن کاری ندارند. موتور این پمپ ها در زمان نصب چه در خطوط افقی و چه در خطوط عمودی، حتما باید به صورت افقی قرار بگیرد تا آب بتواند به آن وارد شود. معمولا تا توان 2.5 کیلووات ساخته می شوند.
پمپ آب جابه جایی مثبت، پمپ صنعتی، پمپ آبرسانی، ابرسانی، پمپ آتش نشانی، انواع پمپ صنعتی
مقاله پیشنهادی :
پمپ کف کش - پمپ صنعتی - پمپ آب، سیستم اعلام و اطفاء حریق، انواع پمپ صنعتی

شرکت ایمن داتیس آسیا با اتکا بر دانش روز، فعالیت مستمر و با همکاری نیروهای فوق تخصص، هم اینک در زمره شرکت های برتر بخش خصوصی در زمینه صنعت ایمنی و آتش نشانی شناخته می شود. این مجموعه همواره در تلاش است که به صورت مستمر و پویا در گسترش زیرساخت های ایمنی و آتش نشانی کشور عزیزمان ایران ایفای نقش نموده و در راستای تحقق اهدافی همچون توسعه و صنعتی سازی فناوری های نوین گام هایی بزرگ بردارد.

0
لطفا دیدگاه خود را با ما درمیان بگذارید.x